L'étude du jour ( + traduction)

Publié le par R S

Clinical effects of oral green tea extracts in four patients with low grade B-cell malignancies.

Mayo Clinic College of Medicine, Division of Hematology, Mayo Clinic, 200 First Street SW, Rochester, MN 55905, USA. Shanafelt.tait@mayo.edu

Green tea or its constituents have long been touted as a health promoting substance including claims it may have cancer prevention properties. We previously reported the in vitro ability of one tea polyphenol, epigallocatechin gallate (EGCG), to induce apoptotic cell death in the leukemic B-cells from a majority of patients with chronic lymphocytic leukemia (CLL). After the publication of our findings many patients with CLL and other low grade lymphomas began using over-the-counter products containing tea polyphenols despite the absence of evidence to suggest clinical benefit, definition of possible toxicities, or information on optimal dose and schedule. We have become aware of four patients with low grade B-cell malignancies seen in our clinical practice at Mayo Clinic who began, on their own initiative, oral ingestioof EGCG containing products and subsequently appeared to have an objective clinical response. Three of these four patients met criteria for partial response (PR) by standard response criteria. Although spontaneous remission/regression is occasionally observed in individuals with low grade B-cell malignancies, such events are rare. Several patients presented here had documented steady clinical, laboratory, and/or radiographic evidence of progression immediately prior to initiation of over-the-counter green tea products and then developed objective responses shortly after self-initiating this therapy. Such anecdotes highlight the need for clinical trials of tea polyphenols to define the optimal dosing, schedule, toxicities, and clinical efficacy before widespread use can be recommended. An NCI sponsored phase I/II trial of de-caffeinated green tea extracts for patients with asymptomatic, early stage CLL opened at Mayo Clinic in August 2005.

PMID: 16325256 [PubMed - indexed for MEDLINE]

 

Effet cliniques  de la consommation d'extrait de thé vert chez 4 patients ateint d'une leucemie à cellule B de bas grade 

Le thé vert ou ses constistuant est à longtemps été supecté d'être bénéfique à la  santé humaine y compris contre les risque de cancer. Nous avons déjà raporté la capacité, in vitro, d'un type de polyphenol  du thé vert ( epigallocatichine gallate ( EGCG) à provoquer le suicide celullaire ( l'apopotoses) des  lymphocyte B  d'une majorité de malade anteint d'un leucémie lymphocytique chronique ( LLC). Après la publication de nos découvertes, de nombreux patient atteint de leucémie lymphocytique chronique  et de lymphomes de bas gras  ont commencé à utiliser  des produits contenant des polyphenols de thé vert malgré l'absence de preuve existante en sugerrant  l'interet thérapeutique, la definition d'effet secondaires possibles ou  la dose optimale. Nous avons été informé que 4 patients  atteint de leucémie lymphocytique de bas grade suivis à la clinique mayo qui avait commencé, de leur propre initiative l'ingestion orale de produit à bas d'extrait de thé vert( quelle folie...),  ont montré des signes objectif de réponse clinique . 3 de ces 4 patients répondent au critère de réponse partielle.  Même si des cas de remission /regression spontanées sont observés chez des individu atteint de leucémie lymphocytique de bas grade ces événement sont rares. D'autres patients se presentant ici ( clinique mayo), nous aporte des document  ( radiographique, test de laboratoire) montrant une progression  de la maladie stoppée lors du début de la prise d'extrait de thé vert puis sa régression.

Ce type d'anecdote met en lumière l'importance de test clinique sur le thévert pour en estimer le potentiel thérapeutique les effet secondaire la dose opitmale etc...

 

 

 

 

Publié dans leucemies

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